Alternative za borbo proti zobnemu kamnu

Alternative za borbo proti zobnemu kamnu

Ščetkanje s sodo

Ščetkanje s soda bikarbono je varen in učinkovit način za odstranjevanje zobnih oblog in zobnega kamna. Pecilna soda lahko odstrani plak, ne da bi poškodovala sklenino. Študije kažejo, da je zobna pasta, ki vsebuje pecilni prašek v obliki sode najučinkovitejša pri zmanjševanju količine plaka v ustih kot tradicionalna zobna pasta. Soda bikarbone varuje tudi pred demineralizacijo ta kemijski proces odstranjuje kalcij iz zobne sklenine. Ogljikovi hidrati iz hrane lahko drastično znižajo pH v ustih in ustvarijo kislo okolje, ki povzroči demineralizacijo. Znanstveniki merijo kislost snovi z uporabo lestvice pH. Nižji kot je pH, bolj je kisla snov. Spodnja meja za pH sklenine je med 5,1 in 5,5. Ko pH pade pod to območje, se začne demineralizacija. Pecilni soda zmanjšuje demineralizacijo, ker ima visok pH, ki lahko pomaga uravnavati pH v ustih in preprečuje izgubo sklenine ter nastanek zobnega kamna. Usta so dom raznolikih bakterijskih ekosistemov, od katerih so nekatere koristne, medtem ko so druge lahko škodljive. Streptococcus mutans, na primer, so bakterije, ki so primarno odgovorne za propadanje zob. Soda bikarbone ima tudi protimikrobne lastnosti, ki lahko preprečijo propadanje zob. Raziskave kažejo, da lahko pecilni soda znatno zmanjša količino S. mutans. Ljudje lahko najdejo pecilni soda v številnih trgovinah in na spletu.

Resultado de imagem para dental plaque

Mazanje zob z kokosovim oljem

Mazanje olja je preprost način za odstranjevanje bakterij iz ust in izboljšanje ustnega zdravja ter za borbo proti vodnemu kamnu. Kokosovo olje je idealno za mazanje zob zaradi svojih protivnetnih in antioksidativnih lastnosti. Kokosovo olje vsebuje tudi lavrinsko kislino ter maščobno kislino z antimikrobnimi lastnostmi. Študija iz leta 2015, ki je vključevala 60 mladostnikov z gingivitisom, je ugotovila, da je mazanje zob s kokosovim oljem povzročilo 50-odstotno zmanjšanje zobnega plaka. Udeleženci študije so doživeli tudi znatno zmanjšanje simptomov gingivitisa. Raziskovalci verjamejo, da je to posledica zmanjšanja zobnega plaka.

Za mazanje olja, mora oseba:

  • V usta položite 1 žlico toplega kokosovega olja.
  • Kokosovo olje približno 5-10 minut zalijte okoli ust.
  • Kokosovo olje izpljunite v koš za smeti ali papirnato brisačo.
  • Oseba se mora izogibati pljuvanju kokosovega olja v umivalnik, saj lahko zamaši cevi.

Kokosovo olje je na voljo za nakup v nekaterih trgovinah z zdravo hrano in na spletu.

Druga učinkovita olja za mazanje so:

  • olivno olje
  • mandljevo olje
  • sezamovo olje

Preprečevanje zobnega kamna

Oseba lahko prepreči nastanek zobnih oblog in zobnega kamna z uporabo zobne nitke. Najboljši način, da preprečite nastanek zobnih oblog in zobnega kamna je z zobno nitko enkrat na dan in ščetkanjem dvakrat na dan z zobno pasto s fluorom. Redni zobozdravstveni pregledi in strokovna čiščenja lahko pomagajo tudi pri preprečevanju in zdravljenju težav z ustnim problemi.

Zobozdravniki pregledajo celotna usta, preverjajo znake gnilobe in bolezni dlesni. Prav tako bodo na površini zob in na težko dostopnih mestih odstranili kakršenkoli plak ali kamen. Zobozdravniki lahko zdravijo zobe tudi s fluoridom, da preprečijo propadanje zob. Če zobozdravnik opazi kakršnekoli votline ali znake vnetja dlesni, bo priporočil načine za zmanjšanje simptomov in preprečitev nadaljnje poškodbe. Lahko predpišejo medicinsko ustno vodico ali predlagajo prilagoditev osebne ustne higiene. Prehranske spremembe lahko pomagajo tudi pri preprečevanju nastajanja zobnih oblog in zobnega kamna. Rezanje sladkorja, škroba in kislih živil lahko zmanjša tveganje za propadanje zob.

Več na: www.zobozdravnik-mb.si