Japonke včasih in danes

Japonke včasih in danes

Zgodovina japonk

Obstaja nekaj primerov japonk, ki so se pojavile že pred 6000 leti. Kljub svoji dolgi zgodovini, se je njihova oblika zelo malo spremenila.
Najstarejša zgodovina
Les žabe v Egiptu Abusir 9 do 10 dinastije
Primitivne čevlje, ki so bili podobni japonki, je že mogoče najti v poslikavah iz jam iz mlajše kamene dobe. To je obdobje pred približno 15.000 leti.
Najstarejša preživela japonka je iz obdobja okoli 1500 let pred našim štetjem in je zdaj v lasti Britanskega muzeja. Pojavile pa so se tudi v Egiptu, pred približno 5000 leti. Egipčani so imeli noge ovite v mehki  papirus. Tako oblikovani so bili pritrjeni na podplat noge s traki Rawhide. To je razvidno iz raziskav, ki so bile opravljene v grobnicah, kjer je zraven najdemo tudi kose čevljev iz usnja, okrašene z barvnimi biseri in cvetlični vzorci. Priljubljeni so bili tudi v stari Grčiji in Rimu, kjer so jih nosili tudi moški.
Prvi natikači niso bili le iz papirusa, temveč tudi iz drugih materialov, kot so usnje, les in tudi riževih slamic. Njihovi stili so bili različni, traki okrog noge in prstov so bili na različnih mestih.
20. stoletje
V tridesetih letih 20. stoletja, so tradicionalne japonske tkane čevlje imenovane Zori začeli uporabljati v Novi Zelandiji, kot čevlje za hojo po plaži. Po drugi svetovni vojni in vrnitvi iz Japonske so japonke prišle v Združene države Amerike. Tukaj so postale popularne v Kaliforniji in so veljale za način življenja povezan z deskanjem, v kombinaciji s kopalkami.

Kasneje se je začela pojavljati izdelava japonk iz plastike. Njihova oblika je bila zasnovana v petdesetih letih, Morris Yock Auckland iz Nove Zelandije jih je leta 1957 patentiral. Glede na to, pa so ostali John Cowiehovi potomci (John Cowie je bil povojni angleški trgovec v Hong Kongu in se je ukvarjal s proizvodnjo plastike) trdili, da je v poznih štiridesetih letih 20. stoletja začel s proizvodnjo plastičnih japonk in naj bi bil samo on njihov uvoznik iz Nove Zelandije. Poleg tega so trdili, da je John Cowie celo izumil ime Jandal kot okrajšavo japonski sandal. Kljub temu, da se je beseda Jandal pogosto uporabljala v Novi Zelandiji, lahko tako imenujemo vsako obliko obutve, saj ima besedo Jandal od leta 1987 v lasti blagovna znamka Skellerup.

Trenutno je japonka spremenjena in dopolnjena z drugimi funkcijami, ki se razlikujejo od prvotne (ravne) oblike. V sodobnem svetu so japonke dopolnili s peto, ki jih kot obutev uporabljajo ženske. Priljubljenost japonk se je preneslo tudi na zveznike, ki so jih začeli nositi v javnosti in nato so na njih postali pozorni tudi modni oblikovalci.
Sandali (ti. Havaianas), so proizvedeni iz surovega kavčuka in so razširjeni predvsem v Braziliji. Havaianas je ime brazilske znamke japonk, ki so pridobili popularnost v letu 1998, ko se je ob svetovnem nogometnem prvenstvu začela uporabljati japonka na trakove, ki vsebujejo motiv brazilske nacionalne zastave. Čeprav je na primer Havaianas japonka, v Združenih državah Amerike priljubljena komaj v zadnjih letih, je podjetje obstajalo že od leta 1962. Čevlji so znani po svojih udobnih podplatih in trakovih. Havaianas, samo ime, prihaja iz Portugalske.