Lastnosti dobrega osebnega trenerja

Lastnosti dobrega osebnega trenerja

Osebni trener, ki ga običajno označuje kratica PT (personal trainer) je poklicna oseba, odgovorna za individualizacijo telesne vadbe tistih, ki se približujejo ali izvajajo telesno dejavnost, da bi izboljšali svoje zdravje ali sposobnost. Drugo pomembno področje posredovanja osebnih trenerjev je izobraževanje zdravega načina življenja in vloga motivatorja pri telesni dejavnosti ali vadbi.

Spretnosti in usposabljanje osebnega trenerja

Kulturno ozadje osebnega trenerja je interdisciplinarno, tekoče usposabljanje in posodabljanje, poteka skozi fiziologijo, funkcionalno anatomijo, psihologijo, športno medicino, vadbo in prehrano. Na splošno je njegova dejavnost izobraževanje svojih strank o zdravem življenjskem slogu ter načrtovanje in izvajanje usposabljanja, povezanega z delom, ki temelji na fizioloških in psiholoških potrebah osebe.

Natančneje, praktična dejavnost osebnega trenerja za svojo stranko poteka v več fazah: začetni razgovor, antropometrično in funkcionalno vrednotenje, izdelava in izvedba prilagojenega programa usposabljanja, nadzor učinkovitosti načrtovanega dela.
V zadnjem času je po trendih v fitnesu osebni trener poleg običajnega atletskega svetovanja pripomogel tudi k izboljšanju psihološke in motivacijske sfere, zlasti v športih na visoki ravni,kar daje nove standarde in osebnem trenerstvukot panogi.

Naprimer v Italiji je osebno trenerstvo relativno novo, vendar se kaže v porastu, še posebej v središču države in na severu države. Čeprav so bili prvi osebni trenerji večinoma navdušenci v industriji, se obračamo na trenere več leti usposabljanja, ter na osebnega trenerja z univerzitetnim izobraževanjem.

Dodiplomski študij motorčnih znanosti poučuje medicinske in znanstvene predmete, kot so človeška anatomija, biokemija in fiziologija, fiziologija vadbe, biomehanika gibanja in temelji prehrane. Vsi elementi, ki so bistvenega pomena za znanje, ter profesionalno poklicno pot osebnega trenerja.

Tiste, ki ne izbirajo akademske poti, je treba razlikovati med številnimi zvezami, združenji ali organizacijami za promocijo športa in zasebnimi podjetji, ki izvajajo tečaje usposabljanja, da bi lahko osebni trenerji delovali v tem sektorju.

Kratka vsebina teh tečajev in njihove razlike v kombinaciji s pomanjkanjem predpogojev med kandidati pomenijo, da je pomanjkanje enotnega strokovnega znanja, ki je bistvenega pomena za poklicno kariero osebnega trenerja.

Začetni intervju – anamneza

Prvo orodje v rokah osebnega trenerja za izdelavo prilagojenega vadbenega programa je prvi intervju. Ta prva faza omogoča raziskovanje zdravstvene anamneze, individualne psihološke značilnosti in življenjskega sloga osebe. Začetna vprašanja za intervju so ustvarjena posebej za spoznanje osebe v vseh svojih straneh v globino: zdravstveno stanje, anamneza in na splošno vse, kar je povezano s telesom in motivi vadbe. Drugi del intervjuja je namenjen določanju ciljev glede na potrebe osebe, do rezultatov, ki bi jih radi dosegli, čas, ki ga imajo na voljo za usposabljanje. Ugotovitev možnih dosežkov, ki so povezani s splošnimi fizičnimi značilnostmi stranke, ne da bi ustvarili napačna pričakovanja. Prvi razgovor med osebnim trenerjem in stranko je treba analizirati. To je čas, ko se določijo cilji, ki jih želi stranka glede na svoje potrebe.

Skoraj ob istem času se izvajajo fizični preskusi, ki zagotavljajo osnovne informacije o ravneh telesne funkcije. Cilj te faze je, da imajo realne povratne informacije, ki bodo omogočile, da osebni trener, razvije program, primeren za osebo in njene značilnosti.

Pri fizikalnih testih se spremlja antropometrična analiza osebe, s pomočjo meritev, izvedenih z različnimi orodji, ki omogočajo, da se določi struktura kosti, sestava telesa,  vse ključne in pomembne meritve za pomoč osebnem trenerju.