Pravno lastništvo in moški zaročni prstan

Pravno lastništvo in moški zaročni prstan

Ideje o moškem zaročnem prstanu

Tradicija na splošno velja, da če poroka ne uspe, ker sam človek prekine zaroko, ženska ni dolžna vrniti zaročnega prstana. To je odraz vloge zaročnega prstana kot oblike odškodnine za uničen ugled ženske. Pravno je lahko ta pogoj predmet spremenjenega ali strogega pravila o napaki. Po prvem lahko zaročenec zahteva vrnitev obroča, če ne razpade. V okviru slednjega je zaročenec upravičen do vračila, razen če je njegovo ravnanje povzročilo prekinitev razmerja, enako kot tradicionalni pristop. Vendar pa se v nekaterih jurisdikcijah uveljavlja pravilo brez napak, v skladu s katerim je zaročenec vedno upravičen do vrnitve zaročnega prstana. Zaročni prstan postane lastnina ženske, ko pride do poroke. Eden od možnosti je brezpogojni pristop darila, pri katerem se zaročni prstan vedno obravnava kot darilo, ki ga obdrži zaročenka, ne glede na to ali razmerje napreduje v zakonsko zvezo. Nedavne sodne odločbe so ugotovile, da je datum, ko je bil ponujen obroč, določil stanje darila, na primer Valentinovo in božič sta v Združenih državah Amerike in nekaterih drugih državah splošno priznana kot praznika za zaroko. Obroč, ponujen v obliki božične daritve, bo verjetno ostal osebna lastnina prejemnika v primeru prekinitve. Podobno velja tudi pri zaročnemu prstanu, ki je bil podarjen za rojstni dan ali za valentinovo.

Imagem relacionada
V večini držav Združenih držav Amerike se zaročni prstani obravnavajo kot “pogojna darila” v skladu s pravnimi predpisi o lastnini. To je izjema od splošnega pravila, da se darila ne smejo več preklicati, ko so dana pravilno. Glej na primer primer Meyerja proti Mitnicku Michigan, 2001), katerega odločitev je ugotovila, da so naslednji razlogi prepričljivi: “tako imenovani” sodobni trend “meni, da ker je zaročni prstan sam po sebi pogojen, ko je bil poseg prekinjen je treba prstan vrniti donatorju. Zato vprašanje, kdo je prekinil delo in zakaj, ali kdo je bil “kriv”, ni pomembno. Čeprav je v nekaterih državah sodna tožba mogoča ,kjer se zahteva vrnitev zaročnega obroča. Zakon je prepovedan, saj imajo številne države statute, ki navajajo, da se civilna tožba ne bo ohranila zaradi kršitve obljube.

Primeri sodb zaročnega prstana

En primer v Novem Južnem Walesu, v Avstraliji, se je končal z moškim, ki je tožil svojega nekdanjega zaročenko, ki je zaročni prstan vrnila, potem ko ji je povedal, da ga lahko obdrži, čeprav so se zakonski dogovori prelomili. Vrhovno sodišče New South Walesa je menilo, da je kljub temu, da je moški rekel, prstan ostal pogojno darilo (deloma zato, ker je dejal, da bi ga lahko obdržala v želji po reševanju razmerja) in ji je bilo naloženo, da mu plača 15.250 ameriških dolarjev.
V Angliji in Walesu velja, da je darilo zaročnega prstana absolutno darilo za zaročenke. Vendar se lahko ta domneva izpodbija s tem, da se dokaže, da je bil obroč podan (pogojno ali implicitno), da ga je treba vrniti, če se zakonska zveza ne opravi iz kakršnega koli razloga. To je bilo odločeno v primeru Jacobs proti Davisu (1917).

Zaročni prstani za moške

V nekaterih državah je za moške in ženske običajno, da nosijo zaročne prstane. Obročki so pogosto v obliki navadnega traku plemenite kovine. Včasih zaročni prstan na koncu služi kot poročni prstan za človeka. V Braziliji na primer ženin in nevesta nosita navaden poročni trak na desni strani med svojim angažiranjem. Po poroki se pas premakne na levo roko. V Argentini je znano tudi, da ženin in nevesta nosita navaden srebrni trak na levi roki, medtem ko še slavje poteka. Potem po poroki se srebrni trak nadomesti s poročnim prstanom ali se premakne na desno roko.

Ženske na britanskih otokih lahko tradicionalno predlagajo poroko z moškimi v prestopnem letu. Ženske, ki so predlagale so postale pogostejše v zadnjih letih do te mere, da so nekatere nakitne družbe začele proizvajati moške zaročne prstane. V državah, kjer sta oba spola tradicionalno nosila zaročni prstani, so zaročni prstani po navadi bolj navadni pasovi in ​​ni prave razlike med modeli moškega in ženskega zaročnega obroča. Zadnja leta pa zaročni prstan prihaja ponovno v modo pri obeh spolih, predvsem z kapitalističnim vključevanjem žensk na delovni trg.

Za nadaljevanje si poglejte:

www.zlatarna-breznik.si