Prehranski dodatki v športni prehrani

Prehranski dodatki v športni prehrani

Kaj so dodatki k prehrani

Zakon o DSHEA opredeljuje prehransko dopolnilo ali prehranski dodatki kot izdelek, ki:
-dopolnjuje hrano, ki jo jeste;
-vsebuje eno ali več prehranskih sestavin (vključno z vitamini; minerale; zelišči; aminokisline in druge snovi);
-prihajajo kot pilule, kapsule, tablete ali v tekoči obliki v športni prehrani; in so označena kot prehranska, prehrambena dopolnila.

dodatki-k-prehrani

Dodatki in športna prehrana

Obstajajo različne vrste prehranskih ali prehrambenih dopolnil in dodatkov za športno prehrano. Vitaminski in mineralni dodatki so vrsta prehranskih dopolnil, ki vsebujejo mikrohranila ki bi omogočala, da bi funkcija zdravega telesa potekala gladko. Zeliščna (ali botaničnih) dopolnila so prehranska dopolnila, ki imajo medicinski namen pri športni prehrani. Zeliščni dodatki na splošno podpirajo določena področja zdravja telesa, kot so jetra, kosti in koža. Vitamini in minerali so mikrohranila, ki služijo določenemu namenu in koristijo telesu na edinstven način. Na primer, vitamin podpira vizijo in kostno rast, medtem ko vitamin E krepi imunski sistem in pomaga pri popravilu DNK verige. Pomanjkanja rudnin in vitaminov lahko poslabšajo sposobnost telesa, da se pozdravi in da se zaščiti.
Ob vitaminih, ne da bi bili nezdravi v prehrani, so vitamini nezadostno nadomestilo za hranila iz svežega sadja, zelenjave in polnozrnatih izdelkov. Vendar pa so lahko na splošno multivitaminski in mineralni dodatki lahko dobra zaščita k rednim vitaminskim pomanjkljivostim v vaši prehrani.

Zeliščni prehranski dodatki

zeliscaOd zmeraj so se primitivne in starodavne civilizacije sklicevale na zeliščna zdravljenja, kot tudi številne sodobne kulture po vsem svetu. V resnici Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da 80% svetovnega prebivalstva še vedno uporablja tradicionalne terapije, katere imajo večji del, ki izvira iz rastlin. Zeliščni prehranski izdelki/dodatki so drugačni od vitaminskih in mineralnih dopolnil s tem, da se štejejo, da imajo zdravilno vrednost. Zelišča, znana tudi kot rastline, so eden od najstarejših zdravstvenih orodij človeštva in so temelj mnogih sodobnih zdravil.
Če jemljete druga zdravila, se vzdržite zeliščnih dodatkov brez predhodnega posvetovanja s svojim zdravnikom. Zeliščni dodatki in over-the-counter zdravila ali zdravila na recept lahko v kombinaciji  povzročijo neželene stranske učinke. Samo zato, ker je prehrambeni izdelek oziroma dodatek ekstrahktirajo iz “naravnega” vira, ne povzročajo nič manj močnega vpliva kot katere koli druge kemikalije, ki jih lahko zaužijete. Na splošno bi lahko otroci in odrasli izkoristili jemanje enega multivitaminskega dodatka na dan. Multivitaminski dodatek pomaga zagotoviti dosleden vir potrebnih vitaminov in mikrohranil. Glede na Harvard School of Public Health, je “dnevno multivitaminsko dopolnilo, in morda dodaten vitamin D, odličen način, da se prepričate, da ste dobili vsa hranila, ki jih potrebujete, da ste zdravi.”
Vendar pa je na prvem mestu skrb je, da jeste zdravo prehrano. Tudi najboljše dopolnilo ni nadomestilo za dobro prehrano. V mnogih zahodnih državah, ljudje uživajo hrano, ki vsebuje veliko kalorij, vendar jim primanjkuje hranilnih snovi, ki so bistvenega pomena za dobro zdravje.

Vitaminski dodatki

Nekatere skupine ljudi, zaradi različnih prehranskih potreb, imajo največ koristi od  vitaminsko mineralnih dodatkov:
-Ženske v rodni dobi (potrebujejo dodaten kalcij in železo)
-Nosečnice ali doječe matere
-Otroci in najstniki z nepravilnimi prehranjevalnimi navadami
-Starejši
-Vegetarijanci ali vegani (lahko jim primanjkuje ključnih hranil)
-Dietetiki ali ljudje,ki se morajo izogibati nekaterih živilskih skupin (lahko jim primanjkuje ključnih hranil)
-Ljudje z motnjami hranjenja ali zdravstvenimi razmerami (pomanjkanje zaradi bolezni, težave z absorpcijo, laktozno intoleranco, itd).

Avtor: www.sportnaprehrana.com in www.pro-fitnes.com