Se kompatibilni tonerji izplačajo?

Se kompatibilni tonerji izplačajo?

kompatibilni-hp-tonerjiOriginal tonerji, ki jih proizvajajo in prodajajo proizvajalci samih laserskih tiskalnikov, dosegajo veliko višje cene kot kompatibilni tonerji za tiskalnike.

Vodilni proizvajalci tiskalnikov in potrošnega materiala nasploh, se držijo načela prodaje same naprave z minimalnim oziroma majhnim zaslužkom, zato so RICOH tonerji prava izbira za njih.


 Zakaj kompatibilni tonerji?

namestitev-nadomestnih-tonerjevPriložnost so zagrabila druga podjetja, ki so začela proizvajati potrošni material za tiskalnike pod svojo blagovno znamko kompatibilnih tonerjev Birostore. Teh blagovnih znamk je več, vsem je pa skupno eno;  Kompatibilni potrošni toner je popolnoma kompatibilen in po uporabi identičen originalnim tonerjem, s tem da je malo prodajna cena 2 do 3 krat cenejša. In prav zaradi tega se pri veliko kupcih poraja dvom o sami kvaliteti, glede na ceno. Če primerjamo ceno originalnega tonerja za laserski tiskalnik s kompatibilnim tonerjem enega izmed najpogostejših proizvajalcev na trgu (znamka naj ostane skrivnost), boste za original odšteli 80 €, kompatibilni tonerji zanj pa stanejo 25 €. In to pri predpostavki, da sta polnitvi popolnoma enaki, z obema tonerjema boste natisnili isto število kopij pri 5 % pokritosti lista papirja.

Cenovna razilka med tonerji.

kompatibilni-toner-kartusaZa ceno originala torej dobite 3 kompatibilne tonerje, kar je glavni razlog za dvom kupcev v samo kvaliteto le teh. Naslednja stvar, ki kupce nagovarja k nakupu originalov, so opozorila ob nakupu. V garancijskem listu vsake naprave namreč piše, da garancijska pogodba ne velja v primeru, da se zazna, da je v tiskalnik bil nameščen kompatibilen, neoriginalen potrošni material. Proizvajalci si to lahko privoščijo, je pa v tej zahtevi več nesmisla kot resnice, saj je kompatibilen toner enake izdelave kot original, le nalepke z imenom proizvajalca nima nalepljene. Škodo oziroma okvaro na tiskalniku pa vedno povzročijo drugi dejavniki.

Na kaj pazimo pri kompatibilnih tonerjih?

kompatibilne-kartuseGlede na to, da je povpraševanje po kompatibilnem potrošnem materialu veliko, se je na trgu pojavilo veliko proizvajalcev. In kot pri proizvodnji vsakega produkta, tudi tukaj najdemo kvalitetne in nekvalitetne artikle. Dobro se je pozanimati, kateri proizvajalec ponuja kvaliteto, saj boste kaj hitro razočarani ob nakupu najcenejšega kompatibilca, ki vam ne bo deloval po pričakovanjih. Takšnih ponudnikov je kar nekaj in takšen kupec bo dobil odpor do nakupa kompatibilnih tonerjev, verjetno pa bo svojo informacijo razširil tudi v svojem krogu ljudi. Verjetno ste že slišali pregovor, “Kupiti najceneje ne pomeni vedno privarčevati”. In na tem trgu to še kako dobro drži. Pojavi se torej vprašanje, so kompatibilni tonerji tako kvalitetni kot originalni, pa kljub temu toliko cenejši? Kako proizvajalcem slednjih to lahko sploh uspe?

  • Kot prvo, veliko kompatibilnega potrošnega materiala je izdelanega iz že rabljenih artiklov, ki so jih kupci prazne vrnili na zbirna mesta. Proizvajalci potem poceni odkupijo prazne tonerje in jih ponovno napolnijo, stestirajo in prodajo.
  • Drug trik pri doseganju nižje maloprodajne cene v primerjavi z originali je v sami uporabi materialov. Tonerji so več ali manj sestavljeni iz plastike in plastika se deli glede na svojo kvaliteto v več razredov.
  • Slabše kvalitete je plastika, cenejša je. In tako je sama proizvodnja končnega produkta posledično cenejša.
  • Kot dobro lastnost pri obeh načinih proizvodnje, bodisi gre za ponovno polnitev rabljenih, bodisi za izdelavo novih produktov iz cenejših materialov, je skupno eno; v primerjavi z originali je sama proizvodnja kompatibilnih tonerjev naravi prijaznejša

neoriginalni-toner
kompatibilni-tonerji