Sevanje in digitalni ortopan

Sevanje in digitalni ortopan

Zaskrbljenost zaradi sevanja

Obstajajo smernice in predpisi, ki zagotavljajo minimalno izpostavljenost sevanju pri ortopanu. Države imajo pogosto zelo stroge protokole, kot tudi inšpekcijske preglede za zaščito varnosti javnosti. In čeprav bi morali vsi poskušati omejiti našo izpostavljenost, je zobna rentgenska oprema (če se uporablja pravilno in tehniki upoštevajo vse priporočene smernice) dokaj varna in uporablja zelo malo sevanja.

Nosečnost in zobni rentgen

Oba zobozdravnik in porodničarji pravita, da ni priporočljivo, da bi imeli kakršnekoli zobne rentgenske posnetke med nosečnostjo, razen če je to nujno potrebno. Ameriško združenje za nosečnost navaja, da čeprav količina sevanja, ki jo prejmete iz ene rentgenske slike, ni dovolj za resno grožnjo za razvoj ploda, priporočamo, da odložite kakršne koli rentgenske posnetke in druge zobozdravstvene storitve do otrokovega rojstva. Torej za čas po tem ko je otrok rojen. Ortopan sicer s svojim sevanjem ni škodljiv pa vendar priporočamo, da predvsem pri rizični nosečnosti omejite vaše tveganje. Noben se ne želi igrati s svojim malčkom pa četudi je sevanje enako neškodljivem.

Zavarovanje za rentgenske žarke ali ortopan

Večina zobozdravstvenih zavarovanj pokriva rutinske zobozdravstvene rentgenske žarke skupaj z vašim rednim zobozdravstvenim pregledom. Vsak zobni načrt je drugačen, zato se posvetujte s svojim ponudnikom zavarovanj ali predstavnikom kadrovske službe za podrobnosti o vašem načrtu pri slikanju s ortopanu. Resultado de imagem para tooth 2d scanning

Priporočena pogostost zobnih rentgenskih žarkov

Ameriška uprava za hrano in zdravila je določila naslednje smernice glede dajanja zobnih rentgenskih slik med rutinskim obiskom zob:

  • Pri otroku brez kliničnega razpadanja in brez tveganja za razpad priporočamo, da se posteriorne bitewings opravi vsaki 1-2 leti.
  • Odrasla oseba brez očitnega kliničnega razpadanja in brez povečanega tveganja naj bi prejemala posteriorne bitewings vsake 2-3 leta.
  • Pri otroku z očitnim kliničnim razpadom ali z večjim tveganjem za zobne gnilobe priporočamo posteriorne bitewings vsakih 6-12 mesecev.
  • Odrasli, ki imajo povečano tveganje za zobno gnilobo, očiten klinični propad, generalizirano zobno bolezen ali zgodovino obsežnega zobozdravstvenega zdravljenja, morajo imeti posteriorne bitewings vsakih 6-18 mesecev.

Digitalne prednosti ortopana in njegova škodljivost

Digitalna učinkovitost ortopana v primerjavi s slikanjem s filmom:

  • Digitalna radiografija bo ohranila slike v vašem elektronskem zobnem zapisu;
  • Digitalno slikanje 90% zmanjšanje izpostavljenosti sevanju na tradicionalne rentgenske žarke;
  • Takojšnji rezultati pomenijo manj čakanja za naše paciente;
  • Hitro pošiljanje digitalnih rentgenskih slik zavarovalnicam in zobozdravnikom;
  • Varuje okolje z odpravljanjem strupenih rešitev za razvoj filma.

Strnjene misli in zaključek pri uporabnosti ortopana

V vsaki kliniki so zobozdravniki zavezani, da njihove zobozdravstvene izkušnje njihovih pacientov naredijo varne in udobne. Tako, da omejijo dozo sevanja, ki ji je pacient izpostavljen, ob hkratnem zagotavljanju ustreznih radioloških pregledov in diagnoz. S tem člankom smo vam želeli razjasniti marsikatera vprašanja, ki smo jih pogosto zasledili na internetnih blogih z tematiko sevanja in ortopana.  Še enkrat se vam zahvaljujemo za branje in izmenjavo člankov v blogih s prijatelji! Imate več vprašanj o uporabi zobnih rentgenskih žarkov? Vprašajte dr. Duboisa ali dr. Côtéja, z veseljem vam bodo odgovorili. Več uporabnih podatkov na: https://rtgstudio.si/