Terminologija svečanih oblek

Terminologija svečanih oblek

svečane-večerne-oblekeVsak izmed nas se hitro ujame v vseh pravilih, katerim moramo sledit. Družba nam govori kako izgledati, kako jesti, kako govoriti, kako se počutiti in podobno. Vsa pravila, ki jih imamo v družbi imajo svojo zgodovino. Svečane obleke imajo svojo dolgo zgodovino in razlago. Ljudje so imeli vedno težnjo po tem, da smo posebni. Tako se je vse začelo, ko je človek hotel izstopati od drugega človeka. Ko se je človek želel razdeliti po meni in njemu. Svečana obleka je lahko formalna ali pol formalna. Ljudje so že od nekdaj začeli prirejati in organizirati različne dogodke, pred in po drugi svetovni vojni pa se je vse začelo razvijati s svetlobno hitrostjo. Moda svečanih oblek se je začela razvijati v 19 in 20 stoletju našega časa. V času druge svetovne vojne so svečane obleke doživljali bolj kot nekaj kar je zakrivalo obleko pod njo. Torej krzneni plašči, rokavice in kape so bili glavni elementi urejenega človeka. Dan danes je veliko bolj pomembna obleka, ki se skriva v pod plaščem, kot pa plašč sam. Kasneje so se začele razvijati formalne in pol formalne svečane obleke. Te pogoje postavljajo znani svetovni oblikovalci 21 stoletja. Tisti, ki se ukvarjajo z porokami so vodili tudi pri večernih oblekah.

Pravila, ki jih moramo upoštevati kadar se udeležimo določenega dogodka so jasna. Izgledati moraste šik in urejeno. Svečane obleke ne vsebujejo pravil okrog  barv. Lahko nosite belo, črno, rdečo, oranžno in podobno. Seveda se vsi modni oblikovalci strinjajo, da je bela najbolj primerna za poroko in da je rdeča tista, ki je najbolj primerna za svečano obleko. Vendar zakaj? Se še spomnite dive Marlyn Monroe? Ženska, ki je vodila modo 1960 leta je bila igralka in pevka. Sama je bila poosebljena svečana moda. Velikokrat se je oblekla v rdečo ali belo svečano obleko.

Kaj spada zraven in na svečano obleko? Seveda je nakit tisti, ki je nujno potreben. Morate pa biti pozorni na različne kombinacije. Če je vaša obleka zelo dramatična in zelo različna in razgibana, bodite pozorni, da bo nakit skromen. In če je vaša svečana obleka zelo preprosta, oprijeta in brez vzorcev se lahko poigrate z nakitom kolikor želite. Bodite pozorni na skladanje vzorcev, materialov in tekstur.

Najbolj moderne svečane obleke so trenutno narejene iz svile ali satena. Svila je zelo draga in prefinjena, vendar če si želite izgledati dobro brez, da bi za to odšteli vso premoženje si omislite saten. Na videz se material satena ne razlikuje od svile.

Svečane obleke v svojem kazalu vsebujejo tudi dober make up. Ta je ključnega pomena za vsako žensko. Ta naj tako kot nakit sovpada s obleko. Dramatičen make up naj vsebuje mirno in preprosto obleko in obratno. Če ste v dilemi se vedno lahko obrnete na svetovalce, ki vam bodo z veseljem svetovali okrog stila in kako kombinirati materiale in barve ter vzorce.