Vrste ravnih streh

zelenastreha

  • Asfaltna ravna streha se uporablja od leta 1890 in je običajno sestavljena iz ene same plasti nanesene na ploščo, in na zgoraj plast mineralnih granul. Pri manjših strešnih popravilih ki jih opravi podjetje za krovstvo in kleparstvo je življenjska doba te vrste ravne strehe približno 10 let.
  • Enoslojna membrana je najnovejša vrsta rešitve za ravne strehe in se uporablja pogosto namesto obstoječih večslojnih membran. Na trgu obstajajo številne vrste membran, ki so na osnovi modificiranega bitumna, asfalta z dodatkom gume, in obstajajo membrane elastomer (EPDM), in PVC. Nastavitev membrane je odvisna od materiala narejenega na različne načine, in tipična življenjska doba se z zagotovostjo giblje od 10 do 12 let. Sama nastavitev je zelo pomembno tudi glede  nadaljnjega vzdrževanja. Na našem trgu, kar se tiče ravnih (flat) streh (roof) so na voljo polikarbonatne in polietilenske plošče visokih gostot.
  • Večslojne ravne strehe Gerard, ki so sestavljeni iz večih plasti izmenično z dano impregnirano tkanino ali papirjem prevlečenim s plastmi bitumna, na katero prihaja plast granul ali balastom. Granulat ima dolžnost varovati notranje plasti predvlago in je povezan z z asfaltnimi zmesmi. Pričakovana življenjska doba , te vrste strehe je 10 do 30 let. Vendar, ker zrnca zajemajo membrane, so pregledi in vzdrževanje takšne strehe težji.
  • Kovinske ravne strehe so izdelane iz 19. stoletja, strehe iz kovine ali ali ravne pločevine, kjer so spoji varjeni. Življenjska doba Gerard strehe je več desetletij, seveda, odvisna od kakovosti uporabljenih materialov, s pomočjo vzdrževanja in upoštevanjem izpostavljenosti elementom ter podjetja za krovstvo. Kovinske površine zahtevajo redno barvanje, in danes pogosto uporabljajo baker in nerjaveče jeklo, zlasti za področja težko dostopna za vzdrževanje. V primeru uporabe kovinskih streh zelo pomemben element izolacija, ki je med dvema plastema pločevine ali kot ločen sloj.

Rutinski pregledi in popravila streh ki jih opravi podjetje za krovstvo, ki so ravne Glede na to, da večina težav z ravnimi strehami prihaja iz nezmožnosti poiskati točnega mesta manjše napake, in ga odpraviti v zgodnji fazi, mora biti nadzor nad streho reden. Priporočljivo je, da se 2-krat letno, spomladi in jeseni, in posname stanje in vse morebitne ugotovljene spremembe. To so lahko gube, mehurčki, težave z drenažo, raztrgani materiali, razpoke, luknje, odprtine ali odpadki, ki se včasih zbirajo tudi na strehah. Pomembno je, da preverite streho po obilnem in močnem dežju, da se ugotovi, ali je poškodovana in v kolikšnem obsegu je ostale vode na strehi Med pregledom, moramo pogledati na notranje stene in strope. Pregled ravnih streh v razvitih državah se lahko izvede tudi s pomočjo infrardeče kamere, nočnimi posnetki ki prikazujejo natančno mokre madeže ki so nevidni prostim očesom.kateri se počasneje ohlajajo od preostale strehe. Odprtine je mogoče napolniti in dodati manjkajoče gradivo, in če obstaja problem z zastojem vode, je možna rešitev povečanje naklona ravne strehe. Zadrževanje vode je ponavadi rešeno z nastavitvijo prejšnjih plasti z  uporabo bitumenskih premazov. Pomembno je tudi redno čiščenje strešne vegetacije, ki se lahko pojavi površinsko saj rastline proizvajajo in širijo razpoke in šibke točke, in nato voda povečuje vlažnost in nevarnost uhajanja. Poseben primer in ugodna rešitev za ravne strehe kjer je uporaba vegetacije v prid, so strešni vrtovi. ravna-streharavnastreha2